Kunsthal får mandat til at blande sig

Profilbillede
Astrid Bruun

Haderslev Kommune og Kunsthal 6100 indgår en unik samarbejdsaftale, hvor Kunsthal 6100 og Marie Dufresne de næste fire år skal inspirere og komme med indspark til, hvordan man i Haderslev Kommune kan tænke anderledes, mere kreativt og være med til at skabe udvikling og nye relationer.

Kunst og kultur kan skabe nye muligheder for mennesker, byer og kommuner, hvis der er mod til det. Kunsthal 6100 og Haderslev Kommune har modet. Det er en ny aftale et bevis på. Aftalen blev officielt underskrevet i denne uge, og med den får kunsthallen og den daglige leder Marie Dufresne de næste fire år meget frie rammer til at være aktivt opsøgende og nysgerrig på projekter, idéer og tanker i kommunen,

”Vi har fået mandat til at blande os. Vi har store forventninger til samarbejdsaftalen med Haderslev Kommune. Aftalen giver ikke kun arbejdsro til at videreudvikle de ting, vi gør. Den åbner også helt nye muligheder for i endnu højere grad at bruge kunsten til at sætte fokus på udfordringer og potentialer i vores lokalmiljø. Vi glæder os til over de næste fire år at teste nye visionære metoder af i tæt - men frit - samarbejde med Haderslev Kommune”, siger Marie Dufresne.

Med aftalen sikres kunsthallen 800.000 kommunale kroner årligt til drift.

”Kunsthallen og Marie skal udfordre vores tankegang og bringe kunsten ind som et naturligt element i bybilledet. Marie har med kunsthallen bevist, at hun ikke kun har en stor faglig ekspertise indenfor kunst og kan lave flotte udstillinger, men også har et stort netværk og en evne til at opbygge relationer, der kan pumpe begejstring og energi ind i vores byer og landdistrikter. Kunsthal 6100 kan også trække fondsmidler og dygtige kunstnere til, så vi får skabt nye netværk, siger Kjeld Thrane, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.

Formand for kunsthallens bestyrelse, Stephan Ravn Berg siger om aftalen:

”Kunsthal 6100 har et mål om, at de kunstneriske ambitioner skal være høje, også nationalt og internationalt set, kombineret med en vedkommende og spændende måde at være en platform for brugere, uanset alder, køn og etnicitet m.v., til at udøve og nyde godt af kunst og kultur i lokalområdet. At Haderslev Kommune vil bruge Kunsthal 6100 som kunstfaglig sparringspartner og vil understøtte Kunsthal 6100 økonomisk - uden krav om indflydelse - finder jeg er flot og visionært og er noget, som tegner godt for et kreativt og kunstnerisk miljø i vores kommune. Jeg tror det bliver rigtigt stort, det vi har gang i her, og vil være noget, som vil give en positiv national bevågenhed, med masser af goodwill til kommunen til følge!”

Marie Dufresne slog dørene op til Kunsthal 6100 i september 2019. Tanken var, at det først og fremmest skulle være en traditionel kunsthal med udstillinger, men kunsthallen har også bidraget med noget andet: den har været en slags motor i forhold til at få opbygget relationer og netværk med kunsten som omdrejningspunkt.

”Der er brug for folk med krøllede hjerner som Marie Dufresne. Aftalen sikrer, at vi ikke blot er en kommune med kunst, men kunstens kommune. Jeg glæder mig samtidig over, at aftalen er på fire år, så vi får mulighed for at arbejde sammen på den lidt længere bane. Vi har tid til at oparbejde nye relationer, og det er en aftale, der ikke kun er til gavn for kulturlivet, men også kan skabe værdi fx i forhold til byplanlægning, ungdomsliv og udvikling af kommunen”, siger Kim Kabelka, næstformand i Udvalget for Kultur og Fritid.

Om Kunsthal 6100

Kunsthallen åbnede i september 2019. Marie Dusfresne er initiativtager og daglig leder af kunsthallen, der også har et stort antal frivillige tilknyttet. Marie Dufresne er uddannet kunsthistoriker, og efter en årrække i København og Vejle er hun vendt tilbage til barndomsbyen Haderslev.

Kunsthal 6100 har siden åbningen stået bag en række kunstprojekter, der har skabt stor debat og opmærksomhed - blandt andet et kunstprojekt med en ordblind kunstner, en udstilling med et pølsetema og ikke mindst et kunstprojekt i byens springvand, der med rådden frugt og grønt blev forvandlet til et blomsterbed.

Om aftalen

Kunsthal 6100 og Haderslev Kommune har indgået fireårig aftale, hvis formål er:

  • At understøtte driften af en kunsthal i Haderslev Kommune med et højt kunstnerisk niveau, med national og international relevans, og som har betydning og skaber værdi for borgerne og besøgende i kommunen.
  • At fremme borgere og besøgende i Haderslev Kommunes mulighed for at deltage i kunst- og kulturaktiviteter med et højt fagligt niveau.
  • At understøtte relationen mellem kommune og civilsamfund og undersøge tværfaglige og borgerinddragende muligheder og løsninger for kommunale udfordringer.
  • At kunsthallen indgår som kunstfaglig sparringspartner i relevante kommunale projekter, herunder kommunale anlægsprojekter og projekter med fokus på den borgerrettede service.
  • At skabe plads til at være nysgerrig på de pludseligt opståede, kreative og ikke kendte muligheder.
Kilde: Redaktionen // Foto: Kjeld Thrane, Kim Kabelka og Marie Dufresne.
Flere artikler